معاملات خرد چیست
- amirhoseinjalali97
- Jul 10, 2021
- 3 min read
بیشتر معاملات در بازار بورس معاملات خرد می باشد که به صورت روزانه انجام می گیرد و هر شرکت تنها مجاز است 1 درصد کل سهام شرکت را معامله کند و اگر حجم معاملات بیش از 1 درصد باشد معاملات از حالت خرد خارج شده است.
اگر ارزش معاملات شرکتی بیش از 1 درصد باشد که معمولا از جانب اشخاص حقوقی صورت می گیرد معاملا بلوکی نام دارد که خرید یا فروش بخش بزرگی از سهام یک شرکت انجام می شود. برای معاملات بلوکی بازار جداگانه ای به نام بازار بلوک وجود دارد که خریدار و فروشنده در خارج از سیستم معاملاتی روی قیمت معامله، توافق میکنند.
برای مشاهده ی معاملات بلوکی، باید به سایت مدیریّت فناوری بورس مراجعه کنیم؛ در دیده بان این سایت، نمادهایی که کنارشان عدد ۲ زده شده، یعنی معامله بلوکی روی آنها صورت گرفته است. معاملات بلوکی معمولا دارای اثر مثبت بر بازار می باشد. از آنجایی که قیمت بلوک معامله شده بالاتر از قیمت سهم روی تابلو می باشد سهامداران انتظار افزایش قیمت سهام را دارند در نتیجه تقاضا برای آن افزایش می باشد.
معاملات بلوکی در بازار بورس
زمانی که حجم معاملات سهام، حق تقدم یا اوراق بهادار مشارکت، حداقل 50 برابر محدودیت حجم هر سفارش در بازار عادی باشد، این معاملات را معامله بلوکی نامیده و در بازار بلوکی داد و ستد خواهند کرد.
ارزش معاملات صورت گرفته در بازار بلوکی باید حداقل 2 میلیارد تومان باشد.
معاملات بلوکی در بازار فرابورس
شرکتهای فرابورسی که سرمایه پایه آنها بیش از یک میلیارد تومان است، بزرگتر یا مساوی نیم و کمتر از 1% سهام پایه در نظر گرفته شده است.
در شرکتهای فرابورسی که سرمایه پایه آنها کمتر یا مساوی یک میلیارد تومان است، بزرگتر یا مساوی و همچنین کمتر از 5% سرمایه پایه شرکت است.
معاملات خرد چیست و چگونه انجام میشوند؟
ابتدا فروشندگان و خریداران سهام بلوکی پیشنهادات خود را به کارگزاری های مورد نظر ارائه می دهند. سپس کارگزار مربوطه پیشنهاد را در سامانه معامله بلوک ثبت میکند و در مرحله بعد، کارگزار پذیرنده قیمت پیشنهادی را در سامانه معاملاتی میپذیرد. در صورتی که پیشنهاد فروش «با امکان تسویه خارج از پایاپای» باشد، برای کارگزار پذیرندهِ پیشنهادِ فروش، دو راهکار به وجود خواهد آمد. کارگزار پذیرنده میتواند یکی از دو شرط «صرفاً خارج از پایاپای» یا «نقدی و خارج از پایاپای» را انتخاب کند.
اگر کارگزار، روش تسویه پیشنهاد فروش را «صرفا نقدی» انتخاب کند، سفارشهای تطبیق یافته جهت تایید بورس یا فرابورس ارسال خواهند شد.
اگر روش تسویه پیشنهاد فروش «بـا امکـان تسویه خارج از پایاپای» انتخاب شده باشد، درخواست کـارگزار پذیرنده پیشـنهاد، به کارگزار پیشنهاد دهنده فـروش ارسـال خواهد شد.
آشنایی با انواع معاملات بازار اوراق بهادار: معاملات در بازاز اوراق بهادار به ۳ گروه تقسیم می شوند: ۱-معاملات خرد ۲- معاملات عمده ۳-معاملات بلوک در هر گروه از این معاملات، شرایطی وجود دارد؛ و ما بر آن هستیم که شما را با این سه نوع معاملات بیشتر آشنا کنیم. معاملات خرد: معاملات عمده: معاملات عمده باید دارای یکی از شرایط زیر باشد: الف ) تعداد سهام مورد معامله، درصد معینی از کل سهام آن شرکت بیشتر باشد. ب ) حجم معاملات آن، طی یک دوره معین از کل حجم معاملات بازار بیشتر باشد. در این معاملات دامنه نوسان قیمت و محدودیت حجمی اعمال نمی شود؛ معاملات عمده به دو نوع معاملات عمده ی عادی ومعاملات شرایطی تقسیم می شود. در نوع معاملات عمده عادی، نقل وانتقال ثمن وسهام در مدت ۳ روز کاری انجام می شود؛ اما در معاملات عمده شرایطی، پرداخت قسمتی از وجه، خارج از سازوکار بورس یا فرابورس به صورت مدت دار انجام می شود. میزان معاملات عمده در بورس: شرکتهای مختلف، برای این نوع معاملات در بورس دارای محدودیت هایی هستندکه می توان یکی از آنها را وابسته به ارزش سهام پایه شرکت دانست. برای شرکتهایی که ارزش سهام پایه آنها بیشتر از سه میلیارد ریال است، حداقل یک درصد سهام پایه ی آنها باید معامله شود؛ و برای شرکتهایی که ارزش سهام پایه آنها سه میلیلرد ریال و یا کمتر است حداقل پنج درصد سهام پایه ی آنها باید معامله شود. میزان معاملات عمده در فرا بورس: در فرابورس هم برای معاملات عمده شرکتها محدودیت هایی وجود دارد: ۱-برای شرکتهایی که سرمایه پایه ی آنها بیش از یک میلیارد ریال است، بزرگتر یا مساوی یک درصد سرمایه ی پایه است؛ ودر شرکتهایی که سرمایه ی پایه ی آنها کمتریا مساوی یک میلیا رد ریال است بزرگتر یا مساوی پنچ درصد از سرمایه ی پایه است.
Comments